Szybki Kontakt

 
 

All rights reserved. Designed by InterMore.pl.

Dieta w ciąży - na co zwracać uwagę?

Prawidłowo przebiegająca ciąża jest stanem fizjologicznym, ale nie darmo o kobiecie ciężarnej mówi się, że jest w stanie odmiennym. Oznacza to, że w tym okresie zmienia się samopoczucie, upodobania, a przede wszystkim funkcjonowanie organizmu. Podczas ciąży wszystko co spożywa mama, dociera do dziecka, dlatego ważne aby jeść dla dwojga a nie za dwoje.

Zapotrzebowanie energetyczne w I trymestrze ciąży się nie zmienia.
Dopiero II i III trymestr ciąży wymaga zwiększenia kaloryczności posiłków, ale jedynie o 300 kcal. W praktyce jest to więcej przykładowo o kromkę pieczywa z wędliną i pomidorem oraz kubek jogurtu naturalnego.

Rosnące z tygodnia na tydzień dziecko potrzebuje całej gamy składników do prawidłowego wzrostu. Ważne jest urozmaicenie diety, jedzenie różnorodnych pokarmów. Należy pamiętać o zwiększonym zapotrzebowaniu na płyny . Najlepiej pić regularnie wodę, która zapobiega niebezpiecznemu dla zdrowia odwodnieniu i dodatkowo złagodzi dolegliwości ciążowe takie jak mdłości czy zaparcia.

𝐉𝐚𝐤𝐢𝐜𝐡 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐮𝐤𝐭𝐨́𝐰 𝐮𝐧𝐢𝐤𝐚𝐜́ 𝐰 𝐜𝐢𝐚̨𝐳̇𝐲?

  • surowych i półsurowych mięs, ryb i owoców morza ( mogą stanowić źródło zakażenia listeriozą i toksoplazmozą)
  • niepasteryzowanego mleka i produktów z niego wytworzonych np. sery pleśniowe
  • surowych jajek, które mogą być zakażone salmonellą
  • produktów zawierających konserwanty, sztuczne barwniki,słodziki, polepszacze smaku
  • nadmiaru tłuszczu i cukru
  • nadmiaru soli, która powoduje nadciśnienie i obrzęki
  • napojów zawierających kofeinę, zmniejsza ona przepływ krwi przez łożysko, i wypłukuje wapń
  • alkoholu – nawet małe ilości przenikają do krwiobiegu dziecka, zwiększa ryzyko poronienia, powoduje niską masę urodzeniową, może być przyczyną upośledzenia umysłowego dziecka

Jeśli planujesz mieć dziecko, wprowadź zdrowe nawyki żywieniowe już teraz ! Twój sposób odżywiania zarówno przed jak i w trakcie ciąży ma bardzo duże znaczenia dla jej prawidłowego przebiegu. Spożywaj urozmaicone, dobrze zbilansowane posiłki bogate w białko, węglowodany złożone, dobrej jakości tłuszcze i składniki mineralne w odpowiednich proporcjach. Staraj się również nie ulegać wszystkim zachciankom - zwłaszcza tym niezdrowym.

Dane kontaktowe
Szpital Specjalistyczny im. A. Falkiewicza we Wrocławiu
ul. Warszawska 2
52-114 Wrocław

Kontakt
tel. 71 37 74 100
fax 71 346 51 72
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

NIP: 899-22-27-939
REGON: 931082610

© Wszelkie prawa zasteżone.
Designed by InterMore