Dieta w ciąży - na co zwracać uwagę?
Prawidłowo przebiegająca ciąża jest stanem fizjologicznym, ale nie darmo o kobiecie ciężarnej mówi się, że jest w stanie odmiennym. Oznacza to, że w tym okresie zmienia się samopoczucie, upodobania, a przede wszystkim funkcjonowanie organizmu. Podczas ciąży wszystko co spożywa mama, dociera do dziecka, dlatego ważne aby jeść dla dwojga a nie za dwoje.
Zapotrzebowanie energetyczne w I trymestrze ciąży się nie zmienia.
Dopiero II i III trymestr ciąży wymaga zwiększenia kaloryczności posiłków, ale jedynie o 300 kcal. W praktyce jest to więcej przykładowo o kromkę pieczywa z wędliną i pomidorem oraz kubek jogurtu naturalnego.
Rosnące z tygodnia na tydzień dziecko potrzebuje całej gamy składników do prawidłowego wzrostu. Ważne jest urozmaicenie diety, jedzenie różnorodnych pokarmów. Należy pamiętać o zwiększonym zapotrzebowaniu na płyny . Najlepiej pić regularnie wodę, która zapobiega niebezpiecznemu dla zdrowia odwodnieniu i dodatkowo złagodzi dolegliwości ciążowe takie jak mdłości czy zaparcia.
𝐉𝐚𝐤𝐢𝐜𝐡 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐮𝐤𝐭𝐨́𝐰 𝐮𝐧𝐢𝐤𝐚𝐜́ 𝐰 𝐜𝐢𝐚̨𝐳̇𝐲?
- surowych i półsurowych mięs, ryb i owoców morza ( mogą stanowić źródło zakażenia listeriozą i toksoplazmozą)
- niepasteryzowanego mleka i produktów z niego wytworzonych np. sery pleśniowe
- surowych jajek, które mogą być zakażone salmonellą
- produktów zawierających konserwanty, sztuczne barwniki,słodziki, polepszacze smaku
- nadmiaru tłuszczu i cukru
- nadmiaru soli, która powoduje nadciśnienie i obrzęki
- napojów zawierających kofeinę, zmniejsza ona przepływ krwi przez łożysko, i wypłukuje wapń
- alkoholu – nawet małe ilości przenikają do krwiobiegu dziecka, zwiększa ryzyko poronienia, powoduje niską masę urodzeniową, może być przyczyną upośledzenia umysłowego dziecka
Jeśli planujesz mieć dziecko, wprowadź zdrowe nawyki żywieniowe już teraz ! Twój sposób odżywiania zarówno przed jak i w trakcie ciąży ma bardzo duże znaczenia dla jej prawidłowego przebiegu. Spożywaj urozmaicone, dobrze zbilansowane posiłki bogate w białko, węglowodany złożone, dobrej jakości tłuszcze i składniki mineralne w odpowiednich proporcjach. Staraj się również nie ulegać wszystkim zachciankom - zwłaszcza tym niezdrowym.